Koppelingen, Integraties, API

Benieuwd welke voordelen zijn er te behalen met het koppelen van software? Lees hier verder.

Koppelingen, Integraties, API

Bij organisaties wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende soorten systemen. Informatie moet van het ene systeem over worden gezet in het andere systeem.

Handmatig of geautomatiseerd?

Het komt nog regelmatig voor dat binnen bedrijven informatie handmatig wordt overgenomen van 1 systeem naar een ander systeem. Dit vaak repetitieve werk is niet alleen erg saai maar ook enorm foutgevoelig. Een foute overname kan enorme gevolgen hebben voor de achterliggende bedrijfsprocessen.

Handmatig goedkoop?

Op het eerste gezicht kan het lijken dat het handmatig overnemen van informatie voordelig is. Echter is dit niet het geval. Hieronder lees je waarom.

Welke kosten gaan gemoeid met deze handmatige handelingen?

  • Aantal uur per maand x uurtarief = Kosten handmatige handelingen
  • Aantal fouten per maand x kosten gevolg schade = Kosten gevolgschade
  • Aantal gemiste betaalde uren door tijdgebrek x gemiddelde winst per klant per maand = Gemiste winst

Een boel budget om deze handelingen te automatiseren!

Een automatische koppeling is de oplossing!

Bij de meeste cloud oplossingen biedt de leverancier vaak al een mogelijkheid om te koppelen met externe partijen. Hetzij via een kant en klare oplossingen anderzijds met een API die gebruikt kan worden om informatie uit te vragen.

Beide varianten zijn natuurlijk niet gratis. De kant en klare koppelingen kunnen vaak via een abonnementsvorm worden afgenomen. Het gedrag van deze koppelingen is voor gedefinieerd en is vaak beperkt aanpasbaar.

Indien er geen kant en klare koppeling beschikbaar is wordt er vaak een maatwerk koppeling geschreven. Het is vaak mogelijk om via een low code / no code oplossing een koppeling te realiseren tussen twee systemen. Er zijn hier verschillende leveranciers in.

Low code / no code platformen

  • Microsoft Power Platform (Power Apps en Power Automate)
  • Integromat
  • Zapier
  • Pipedream
Eric Krull Ejcuhcdfwrs Unsplash
Zet de robots aan het werk!

Dit klinkt te mooi om waar te zijn.

Het is zeker niet zo eenvoudig als het klinkt. Het ontwikkelen van een koppeling is een secuur proces. Echter is het wel een proces wat je stapje voor stapje kan doen. Handelingen zijn vaak goed los te automatiseren. Hierdoor verschuift de werklast van je medewerkers naar de koppeling.

Het is als organisatie wel belangrijk dat je hierbij je bedrijfsprocessen goed in beeld hebt. Het hebben van dit beeld helpt bij het stroomlijnen van het ontwikkelproces en is een belangrijke bron van informatie tijdens het opstellen van de functionaliteiten.

Voorbeelden van koppelingen

Er zijn veel verschillenden soorten koppelingen te bedenken. Koppelingen zijn bedoeld om handmatige handelingen te verminderen. 

Administratie koppelingen

Een veel gebruikte koppeling maar die veel winst oplevert is er één met een administratief pakket. Deze koppelingen worden vaak gebruikt om automatisch contacten en facturen aan te maken voor bestelde diensten en/of producten.

Enkele voorbeelden koppeling naar administratieve pakketten.

  • Shopify / Lightspeed naar Moneybird
  • Shopify / Lightspeed naar Exact Online

Door deze koppelingen in te zetten wordt er heel wat werk uit handen genomen en worden je klanten snelle bediend.

Product configurator koppelingen

Werkvoorbereiding kan een tijdrovende klus zijn als je producten verkoopt me verschillende opties. Door je webshop te koppelen met een product configurator bespaar je veel tijd en geld op op deze fase en kan sneller gestart worden met de productie.

Een goed voorbeeld hiervan is het een koppeling tussen webshop en Elfsquad CPQ software. Alle bestellingen gaan via je product configurator. Je klant en je sales medewerker bestellen via hetzelfde systeem.

Met als resultaat dat elke bestelling gevalideerd is en dat er geen bestellingen worden gedaan met niet produceerbare combinaties. 

Transport koppelingen

Als een product eenmaal is geproduceerd en de bestelling helemaal klaar moet het op transport naar de klant. Goed controleren waar het naar toe moet worden verzonden? Of wordt automatisch er automatisch een transport order aan gemaakt bij het TMS(Transport Management Systeem) van de transporteur? Of maak je gebruik van een transporteur zoals Brenger? 

In ieder geval wil je dat je hier geen handmatige handeling voor hoeft te verrichten. De status van de order bepaald wat wanneer gebeurd. Dit is de kracht van een koppeling.

Weten wat wij voor je kunnen betekenen?

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen neem dan contact met ons op en we gaan in gesprek over de mogelijkheden.

Gesprek aanvragen